Καλό Σου Ταξίδι… Δάσκαλε!!
 

            

            

           

            

Ο Ευγένιος Σπαθάρης του Σωτηρίου, 
η Ψυχή του Καραγκιόζη και του θεάτρου Σκιών, γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του 1924.
 
Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη… ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρας του 

Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους
 το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Τιμήθηκε με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α’ Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α’ Βραβείο Πολωνίας (1978),
Α’ Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά.

Τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του Μεγάλου Δάσκαλου.

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.. ΔΑΣΚΑΛΕ
να’ξερες πόσα μας έχεις μάθει, αυτά τα χρόνια που ήσουνα κοντά μας… να’ξερες πόσες φορές.. σχεδιάζαμε μόνοι μας το καραγκιόζη, το χατζηαβάτη, το Μπάρμπα Γιώργο, τον Μορφονιό.. την Αγλαΐα, τον Βεζύρη, το κολητήρι.. και πόσες φορές στήναμε παράσταση στη γειτονιά.. χρησιμοποιώντας τ’ονομά σου:"Εδώ.. του Σπαθάρη τα μαθητούδια" "Ελάτε κύριοι.. Ελάτε να γελάσετε μαζί μας" όπως μας έμαθες εσύ να κάνουμε.. εμπνέοντας μας την αυθόρμητη έκφραση της ψυχής!
Να’ξερες.. με πόση λαχτάρα περιμέναμε να τρέξουμε κοντά σου..  Να’ξερες πόσες φορές… σου είπαμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.. Δάσκαλε. Να’ξερες!….

μα απ’όλα το πιό σημαντικό… που μας χάρισες απλόχερα ήταν: στις δυσκολίες της Ζωής.. ποτέ μη χάνουμε το κέφι μας για παρέα, το χιούμορ την αισιοδοξία και το χαμόγελο.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ.. ΔΑΣΚΑΛΕ!..
Πάρε μαζί σου… όλη την Αγάπη μας και τον γνήσιο παιδικό Θαυμασμό μας… κι εμείς θα κρατήσουμε φυλαχτό.. τον θησαυρό που απλόχερα μας χάρισες!

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.. ΔΑΣΚΑΛΕ

Advertisements